De voordelen van samenwerken met een vastgoedmakelaar

Gastblog door TopCompare - Vastgoed verkopen, verhuren of kopen? Het lijkt makkelijk maar er komt heel wat bij kijken. Een vastgoedmakelaar heeft de ervaring en de middelen om het hele proces goed en snel af te ronden. Beschikt u zelf niet over het commercieel talent en geduld om een woning te (ver)kopen of verhuren, dan leest u best even wat de voordelen zijn van het samenwerken met een vastgoedmakelaar.

Verkopen van je onroerend goed

Wil je jouw huis, appartement, grond of ander onroerend goed verkopen? Tenzij u een geboren verkoper bent, kan je misschien beter beroep doen op een vastgoedmakelaar. Ook bij de aankoop van een nieuwbouw of bouwen van een nieuw huis, kan u de zorgen over de verkoop van je huidige woning best missen. Met een immokantoor onder de arm bespaar je heel wat kostbare tijd en is de kans op een snelle, kwalitatieve verkoop veel groter.

Wij kennen trouwens ook nog enkele andere voordelen:

 • Zelf de waarde van je woning schatten is riskant. Een vastgoedmakelaar kan met zijn kennis van de vastgoedmarkt en professionele materialen een correcte schatting maken van je onroerend goed.
 • Verkopen betekent een heleboel papierwerk. Gelukkig stelt je makelaar voor jou het volledige verkoopdossier op en vraagt daarbij alle administratieve documenten en attesten op.
 • Immo-makelaars hebben een groot netwerk en meer publiciteitsmogelijkheden waardoor ze veel sneller een koper voor je onroerend goed zullen vinden.
 • Plaatsbezoeken, een opendeurdag, (prijs)onderhandelingen en opvolgingen met potentiële kopers? Met hun commercieel talent en ervaring nemen makelaars dit met plezier voor hun rekening.
 • O'Ville Vastgoed zorgt ook voor de opmaak van het compromis in samenspraak met de notaris(sen).

Verhuren van je vastgoedinvestering

Potentiële huurders rondleiden, een hele hoop papierwerk regelen en zorgen voor een vlotte communicatie met huurders. Beslis je om zelf je woning, appartement of ander onroerend goed te verhuren? Dan zijn dit slechts enkele van de taken die je ook zelf in handen moet nemen. Tel daarbij de steeds strengere wetten en verplichtingen en het zelf proberen verhuren van je pand lijkt al niet meer zo gemakkelijk. Het is ook daarom dat steeds meer eigenaars een vastgoedmakelaar inschakelen bij de verhuur van hun investering.

Samenwerken met een vastgoedmakelaar voor het verhuren van je vastgoed levert dan ook heel wat voordelen op:

 • Makelaars beschikken over een ruim netwerk én over jaren ervaring dus vinden vaak snel een huurder voor je pand.
 • Ze stellen in samenspraak met jou een correcte verhuurprijs op en laten je huis of appartement ook schitteren op aantrekkelijke foto’s.
 • Alle (verplichte) informatie, attesten en certificaten worden door hen geregeld.
 • Ze staan ook in voor de plaatsbezoeken van alle potentiële huurders en de opvolging.
 • Nadat je samen een geschikte huurder hebt gevonden, stellen ze ook de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving op, en brengen ze de registratie van het huurcontract in orde.
 • Een vastgoedmakelaar zoals O'Ville Vastgoed kan daarnaast ook instaan voor het beheer van je vastgoed. Dan verzorgen ze de communicatie met je huurder(s), het innen en doorstorten van de huurgelden en de controle van verzekeringen, onderhoud en indexaties.

Kopen van een woning

Heb je een prachtige woning, een gezellig appartement of een ruime bouwgrond op het oog en kan je wel wat hulp gebruiken bij het hele aankoopproces? Ook daarvoor kan je een vastgoedmakelaar inschakelen.

Wat zijn de voordelen van zo’n aankoopmakelaar?

 • Waar jij alleen je droomwoning voor ogen hebt, kan een makelaar ook dingen zien die jij over het hoofd ziet. Mogelijke verborgen gebreken, bouwovertredingen of attesten die niet in orde zijn? Niets ontsnapt aan het oog van een goede aankoopmakelaar.
 • Een immomakelaar kent de marktprijzen en weet dus ook wanneer de verkopers te veel vragen voor hun onroerend goed. Ze helpen jou graag met prijsonderhandelingen.
 • Vastgoedmakelaars beschikken over een groot woningaanbod en zijn ook als eerste op de hoogte van nieuwe pareltjes op de markt. Zo zijn er ook vaak discrete verkopen. Zo kunnen ze jou snel nieuwe panden laten zien.
 • Je kan bij een makelaar ook terecht voor advies en vragen over alle aspecten van het aankoopproces.